Ψυχολογία των Χρωμάτων

 

Τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία του ανθρώπου και την φυσική του κατάσταση. Ουσιαστικά δεν είναι το σώμα που “ζητά” τα χρώματα, αλλά ο νους. Σύμφωνα με γιατρούς και ψυχολόγους οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία και το μυαλό του ανθρώπου, μπορεί να επηρεάσει και την φυσική του κατάσταση.

Το Αυτοκρατορικό Μoβ

Δεν είναι τυχαίο ότι είναι το χρώμα που επιλέγουν οι περισσότεροι καλλιτέχνες
για το ατελιέ τους. Το μοβ χρώμα εντείνει την δημιουργικότητα, μειώνει το στρες και λειτουργεί ως συναισθηματικός σταθεροποιητής. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του,έχουν συνδεθεί με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, και λέγεται πως ενεργοποιούν την φαντασία και την διαίσθηση.

Το Ροζ της Αγάπης

Οι συγγραφείς των βιβλίων που πραγματεύονται τις ψυχολογικές αντιδράσεις των χρωμάτων,  χαριτολογώντας λένε ότι ”είναι σχεδόν αδύνατο να τσακωθείς μέσα σε ένα ροζ δωμάτιο”. Πράγματι, το χρώμα που συμβολίζει την φιλία, δημιουργεί αισθήματα γαλήνης, χαλάρωσης και ισορροπίας. Θεωρείται, ότι χαλαρώνει τους μύες και κατευνάζει τα πνεύματα. Παρ’ όλα αυτά, η υπερβολή στην χρήση του μπορεί να φτάσει τις επιδράσεις αυτές στα άκρα προκαλώντας ατονία και έλλειψη ενέργειας. Μάλιστα το πολύ έντονο ροζ μπορεί να γίνει κουραστικό στα μάτια.

Το Ζεστό Πορτοκαλί

Η προτίμηση που δείχνουν πολλά εστιατόρια ή καφετέριες στο συγκεκριμένο χρώμα δεν είναι καθόλου τυχαία. Το πορτοκαλί χρώμα θεωρείται ότι ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και ανοίγει την όρεξη. Αν κάνετε συχνά δίαιτες, καλό είναι να μην βάψετε την κουζίνα πορτοκαλί. Κατά τα άλλα, το πορτοκαλί χρώμα έχει μόνο θετικές ιδιότητες. Ενεργεί ως ισχυρότατο αντικαταθλιπτικό και αυξάνει την αυτοπεποίθησή. Δημιουργεί αίσθηση ζέστης στον χώρο και βοηθά την εγκεφαλική δραστηριότητα. Επομένως, ιδανική επιλογή για εφηβικό δωμάτιο ή γραφείο.Επίσης προτιμάται για την κρεβατοκάμαρα σε πιο απαλές αποχρώσεις, πχ. ροδακινί διότι
προσφέρει μια υπέροχη αίσθηση χαλάρωσης.

Το Κίτρινο του Ήλιου

Σύμφωνα με μια ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη, το φως του ήλιου έχει ευεργετικές ιδιότητες πράγμα που εξηγεί εν μέρει, το γεγονός ότι οι χώρες με περισσότερη ηλιοφάνεια έχουν μικρότερο ποσοστό
κατάθλιψης και αυτοκτονιών. Το χρώμα του ήλιου διατηρεί κάποιες από τις ευεργετικές αυτές ιδιότητες συμβάλλοντας σημαντικά στην καλή μας διάθεση, αλλά και στην οργανωτικότητα, την αποφασιστικότητα και την αισιοδοξία μας. Λέγεται, ότι βελτιώνει την μνήμη,παρέχει έμπνευση και μας καθιστά
διαλλακτικούς και συγκαταβατικούς. Φωτίζει τα δωμάτια του σπιτιού και τραβά την προσοχή. Τέλεια επιλογή για δωμάτια όπως η κουζίνα ή ο χώρος που διαβάζουν τα παιδιά.
Δεν συνίσταται για χώρους χαλάρωσης, όπως τα υπνοδωμάτια. Όταν το βάφουμε σε έντονες αποχρώσεις μπορεί να δημιουργήσει νευρικότητα,να είναι κουραστικό για τα μάτια και να μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Το πολύ σκούρο κίτρινο έχει συνδεθεί με την πρόκληση συναισθημάτων φόβου, και για το λόγο αυτό είναι καλό να αποφεύγεται, ιδιαίτερα στα παιδικά δωμάτια.

Το Πράσινο της Φύσης

Πιθανόν το μοναδικό χρώμα που δεν έχει καμία αρνητική ιδιότητα, εκτός ίσως της αδυναμίας του να ταιριάξει με τα άλλα χρώματα στο σπίτι, και γενικά στην διακόσμηση. Προσφέρει ψυχική και σωματική χαλάρωση, αίσθηση ασφάλειας και
ηρεμίας και διευκολύνει ιδιαίτερα την επικοινωνία και την όραση. Ο συνδυασμός με το καφέ και γενικά με γήινες αποχρώσεις δημιουργούν την αίσθηση της φύσης, αυξάνοντας τις παραπάνω επιδράσεις.
Οι ανοιχτές αποχρώσεις, όπως το χρώμα του πράσινου μήλου, δημιουργούν αίσθηση αναζωογόνησης, χαράς και ευεξίας.

Το Ήρεμο Μπλε

Το δημοφιλέστερο “αγαπημένο χρώμα” εξασφαλίζει ηρεμία και δημιουργικότητα,
“κόβει” την όρεξη, για την κουζίνα – σε περιόδους δίαιτας βέβαια. Προσδίδει αίσθηση ασφάλειας, βοηθά την έμπνευση, μεγαλώνει και δροσίζει τους χώρους του σπιτιού η του παιδικού δωματίου. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του αποτελούν το καλύτερο αντίδοτο για την αυπνία,
για αυτό άλλωστε προτιμώνται να βάφονται έτσι συχνά κρεβατοκάμαρες και
παιδικά δωμάτια. Αν όμως δεν χρησιμοποιηθεί στον χώρο με μέτρο (πολύ έντονο) μπορεί να προκαλέσει αίσθηση θλίψης ή μελαγχολίας.

Το Λευκό σαν Όνειρο

Αν και παραδοσιακά συμβολίζει την αγνότητα και την καθαριότητα, το άσπρο χρώμα στους εσωτερικούς χώρους δημιουργεί ψυχρή αίσθηση και ενδέχεται να προκαλέσει συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης.

Το Μαύρο της Θλίψης

Στον αντίποδα,το μαύρο χρώμα μεγιστοποιεί τις επιδράσεις των άλλων χρωμάτων (ο συνδυασμός του με το κόκκινο ή πορτοκαλί φέρνει αποτέλεσμα αρκετά επιθετικό), μικραίνει τους χώρους εμποδίζοντας την χαρούμενη διάθεση.
Η χρήση του μαύρου χρώματος στο σπίτι συνίσταται να περιορίζεται σε μικρά, επιμέρους στοιχεία της διακόσμησης αντί για γενικότερα μοτίβα.

Το Καφέ της Γης

Τα λεγόμενα χρώματα της γης δημιουργούν συναισθήματα σταθερότητας και ασφάλειας, οικειότητα και οικογενειακή ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με αποχρώσεις του λαδί η του πράσινου, φέρνοντας στο νου εικόνες από την φύση. Αποτελούν ιδανική επιλογή για το σαλόνι το καθιστικό και γενικότερα για τους χώρους που συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια.

Το Γαλάζιο της Θάλασσας

Η ιδανικότερη επιλογή για γραφεία και χώρους μελέτης. Το γαλάζιο εμπνέει και ενισχύει την δημιουργικότητα ηρεμεί και καταπολεμά το στρες. Αν μάλιστα συνδυαστεί με το κίτρινο τα αποτελέσματά του ενισχύονται. Ανοίγει-μεγαλώνει τον χώρο του σπιτιού και δημιουργεί αίσθηση δροσιάς. Οι ζωηρές του αποχρώσεις πχ τιρκουάζ, είναι αναζωογονητικές και βοηθούν την επικοινωνία.

Το Κόκκινο της Ενέργειας

Σύμφωνα με έρευνες, το κόκκινο χρώμα αυξάνει την αρτηριακή πίεση και συνεπώς την ενέργειά μας. Είναι ο πλέον κατάλληλος χρωματισμός για χώρους με έντονη κίνηση. Προτιμάται ιδιαίτερα σε γυμναστήρια,κουζίνες, χολ, δωμάτια γυμναστικής και σκάλες. Επειδή η μεγάλη ένταση του χρώματος μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα και στρες, καλό είναι να χρησιμοποιείται με μέτρο, σε ορισμένα σημεία αυτών των χώρων και να αποφεύγεται σε δωμάτια που προορίζονται για χαλάρωση. Ένα πολύ ιδιαίτερο χρώμα που διατηρεί τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου μετριάζοντας τα χαρακτηριστικά του, είναι η τερακότα.